maanantai 27. huhtikuuta 2015

Ekokoulu-konsepti kiinnosti Sydän-Laukaalla

Hapsu-hirvellä riitti kavereita
Viime tiistaina Laukaan Sydän-Laukaan koululle kokoontui noin 40-50 ihmistä kuulemaan mistä ihmeessä Laukaan Ekokoulu-konseptissa on kyse. Olimme hyvin innoissamme siitä, kuinka paljon väkeä paikalle lopulta saapui. Vain lähiruokayrittäjät loistivat poissaolollaan, toivottavasti tavoitamme heidät myöhemmin toista kautta. Osa jätti tulematta kuultuaan, että tilaisuus striimataan. Teknisten ongelmien vuoksi striimi jäi nyt tekemättä, mutta tallenteen löydät tästä bloggauksesta, joten ei hätää. Aikoja teknisiin vuoropuheluihinkin voi vielä kysellä, paikkoja niihin on varattu nyt reilut parikymmentä. Kurkkaa tästä keitä on tulossa!

Markkinavuoropuhelutilaisuus alkoi ja päättyi vanhaan suomalaiseen tapaan kahvilla ja pullalla, joiden äärellä vaihdoimme vilkkaasti ajatuksia. Nykyaikaisuutta toimme paikalle Hapsu-hirven muodossa - hänen kanssaan otimme monta hauskaa selfietä - eihän tuollaisen nököhampaan vieressä voi vakavana ollakaan.

Ai Hapsu-hirvi? Mistäs tuo nimi nyt sitten tuli?

11-vuotias Linnea Savion koululta keksi Hapsu-hirvelle nimen
Yli satavuotiaita kouluja on vielä käytössä.
Tehdään Ekokoulustakin pitkäikäinen!
Tilaisuudesta twiittailtiin maltillisesti, sillä Ekokoulun tausta ja suunnitelmat veivät niin mennessään, ettei kännyköitä muistettu kaivella esiin. Puheenvuorojen jälkeen kävimme vilkasta keskustelua mm. siitä, millainen koulusta tulisi. No sitähän me emme vielä tarkasti tiedä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen: se, millaiselle tontille rakennamme, se millaisia valintoja teemme. Teknisten vuoropuheluiden tarkoitus on ohjata meitä tekemään parhaita ratkaisuja ennen varsinaisten tarjouspyyntöjen jättämistä. Kunta haluaa kuitenkin, että koulun rakentamiseen käytetään mahdollisimman paljon puuta ja että se on vuositasolla energiaomavarainen.

Joku harmitteli sitä, että nyt paikalla oli vain aikuisia - missä koululaiset? He pääsevät myös vaikuttamaan suunnitelmiin, esimerkiksi ideoimaan koulun piha-aluetta. Markkinavuoropuhelussa aihetta sivuttiin sen verran, että joku toivoi paikalle katettua aluetta, jossa voi viettää aikaa esimerkiksi sadesäällä.

Maitohampaansa pudottanut Hapsu ihmetteli
kahvitaukojen keskustelujen vilkkautta
Myös yrittäjät olivat ahkerasti äänessä ja he ideoivat mm. Ekokoulun ympärille syntyvää yritysverkostoa. Jotta paikalle kokoontuneet löytäisivät myöhemminkin toisensa, päätettiin, että tilaisuuteen osallistuneiden nimitiedot julkaistaan Ekokoulun blogissa.

Jos haluatte kertoa Ekokoulu-konseptiin sopivasta yrityksestänne enemmän meille ja muille, olkaa hyvät - kommenttikenttä on auki :).

Yle Keski-Suomen tekemässä haastattelussa projektipäällikkö Antti Tourunen kertoi, miksi erityisesti vientiin tähtäävien yritysten kannattaa kiinnostua Ekokoulusta kannattaa kiinnostua: Se on mainos ja näyteikkuna – Ekokoulusta voisi tulla tärkeää referenssi yritykselle!

Ja nyt, katsokaa itse, mistä me oikein puhuimme!



PS. Viimeisen kuukauden aikana blogissamme on vieraillut noin tuhat henkilöä, joista laukaalaisia on 17%. Enemmänkin voisi olla? Jos siis tunnet laukaalaisia, joita Ekokoulu-asia voisi kiinnostaa, vinkkaa heille blogistamme esimerkiksi Facebookissa, sähköpostissa tai ihan vaan kylillä törmätessänne. Kiitos!

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Terveisiä Ekokoulun markkinavuoropuhelusta

Tänään on Laukaan Sydänlaukaan koululla Laukaan Ekokoulu-hankkeen markkinavuoropuhelu, johon olemme kutsuneet niin

  • kyläläisiä ja muita koulun tulevia käyttäjiä
  • teemaan liittyviä yrityksiä kuin
  • muitakin asiasta kiinnostuneita
Kuulolle pääset sinäkin, blogimme lukija, alta löydät tilaisuuden materiaalit. Videotallenne tapahtumasta lisätään tällä viikolla Laukaan kunnan YouTube-kanavalle.


 
Laukaan ekokoulun markkinavuoropuhelu 2015-04-21 from Johanna Janhonen

Voit seurata tapahtumaa myös Twitterissä:

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Tule ensi viikolla Markkinavuoropuheluun!

Hapsu-hirvikin oli valmistelemassa
markkinavuoropuhelua
Ensi tiistaina, 21.4.2015 kello 13 alkaen, on Laukaan Ekokoulu-hankkeen markkinavuoropuhelu, jonne toivomme mukaan mm.
  • yrityksiä ja ihmisiä, jotka voisivat olla jossain roolissa Ekokoulun toteutuksessa tai toiminnassa
  • henkilöitä, joilla on jotain annettavaa suunnitteluun
  • kyläläisiä ja muita ihmisiä, jotka tulevat käyttämään koulun tiloja 
Antti Tourunen kertoo ao. videossa tarkemmin mm. miltä aloilta yrityksiä kaipaamme.

Laukaa-Konnevesi-lehden blogissa oli muuten Ekokoulu-aiheinen bloggaus, paperilehteenkin on tulossa juttu.



Ilmoittaudu markkinavuoropuheluun täällä!

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Opettajien mietteitä koulurakentamisesta


Nimetön hirvemme innostui ottamaan
selfien Kastellin Monitoimitalolla abien tekemän
But first, let me take a selfie - julisteen edessä
Kuten kerroin, opintomatkallamme Pudasjärvellä ja Oulussa oli mukana opettajia. Viestitellessämme Savion, Vuonteen ja Tarvaalan koulun oppilaiden nimiehdotuksista hirvimaskotillemme, kysyin heiltä myös sitä, millaisia ajatuksia oululaisten opettajakollegoiden työpaikoilla vierailu oli heissä herättänyt.

On esimerkiksi aika eri asia kuulla, että kouluissa on paljon hukkatilaa pääosin tyhjinä olevien käytävien muodossa, kuin kokeilla itse, miten käytävättömässä koulussa liikutaan luokasta toiseen.

Mutta päästetään nyt opettajat itse ääneen!

Tuula Leppäkari Savion koululta totesi, että  "Opintomatka oli mielestäni ilmapiiriltään innostunut ja järjestelyiltään onnistunut." 

Tunnelmia Ritaharjun monitoimitalolta

Pekka Järvelä Tarvaalan koulusta taas kirjoitti, että "Ajatuksena koko Ekokoulu-konsepti on erittäin mielenkiintoinen. Se luo monia uusia mahdollisuuksia sekä koulun että koko koulua ympäröivän yhteisön kehittämiseen.Pudasjärven hirsirakennusprojektit todistivat, että hirsi on toimiva ja nykyaikainen rakennusmateriaali myös julkisiin rakennuksiin. Vuonna 2013 valmistunut päiväkoti oli käyttäjäystävällinen ja tunnelmaltaan lämmin ja rauhoittava." 

Myös Veli-Pekka Ala-Porkkunen Vuonteen koululta piti hirrestä: "Hirsi tuntui mukavalta materiaalilta, se vaimensi hyvin ääntä." 

"Keskiviikkona tutustuimme uusiin oppimisympäristöihin Oulussa. Oulun uudet monitoimitalot lisäävät koulun yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa kaikkia hyödyttävällä tavalla." (Pekka)

"Fyysisen oppimisympäristön monet mahdollisuudet avautuivat erilaisissa rakenne- ja tilaratkaisuissa." (Tuula)

"Monitoimimalli olisi varmasti toimiva Laukaan Ekokoulussa. Opettajan näkökulmasta arvostan erityisesti uutta suunnittelua, jossa oli otettu huomioon erilaiset oppimisympäristöt, jotka mahdollistavat useat eri ryhmittelyt ja työtavat." (Pekka)

Veli-Pekka listasi asioita, joita koulun suunnittelussa olisi hyvä ottaa huomioon:

  • Koulun käytävät ovat välttämättömiä. 
  • Siivouskin pitää ottaa huomioon. 
  • Käsityöluokasta (teknisentyön ) voisi tehdä monitoimiluokka. 
  • Liikuntasaliin mahdollista yhdistää jokin lisätila, esim. ruokasali.
  • Riittävän suuri monitoimiulkokatos sateen varalle: välitunnit, liikuntatunnit, taksien odotukset. 
  • Muitakin ulkokatoksia tarvitaan, piha-alue ja -välineet ovat oleellisia.

Kastellin monitoimitalo Oulussa otettiin
käyttöön viime syksynä
Tuula taas mietti niin nykyisen Savion koulun mahdollisuuksia kuin tulevaisuuden pedagogiikkaakin:

"Savion koulun oppimisympäristön mahdollisuudet alkoivat hahmottua uudessa valossa. Täytyy oikein ihmetellä ääneen, miten ennakkoluulottomasti se on suunniteltu jo 1960-luvun alussa. Erilaiset pedagogiset ratkaisut tulevaisuuden oppimisympäristöissä jäivät askarruttamaan mieltä. Toivoisin, että jatkossa järjestetään mahdollisuus perehtyä porukalla niihinkin."

Opettajillamme on nyt ehkä ainutkertainen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen heidän mahdollisesta tulevasta työpaikastaan tulee. Opetussuunnitelmaa ollaan muuttamassa ja se vaikuttaa myös käytettäviin tiloihin. Mutta aika velho saa olla, että osaa ennustaa, millaisia koulut ovat sadan vuoden päästä, siksi koulun suunnittelussa pyritään jo nyt muunneltavuuteen, siihen, että tilaa on tarvittaessa helppo isontaa - tai pienentää, ja käyttää eri tarkoituksiin.

Lopuksi Pekka kiteyttää hyvin meidän kaikkien ajatukset: "Opintomatka herätti paitsi paljon ajatuksia myös paljon intoa. Meillä on mahdollisuus täällä Laukaassa toteuttaa jotain uutta ja kestävää. Odotan mielenkiinnolla, mitä kaikkea hanke tuokaan tullessaan"

Onko sinulla mielipiteitä siitä, millainen olisi hyvä Ekokoulu? Kerro ajatuksiasi blogin kommenteissa tai tule mukaan Markkinavuoropuheluumme 21. huhtikuuta.