perjantai 31. maaliskuuta 2017

Ekokoulun 1. työmaakokous pidetty

Viime viikolla pidettiin Ekokoulun ensimmäinen työmaakokous. Tein muutamia poimintoja kokousmuistiosta tänne blogiinkin.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Juhani Koponen (WSP Finland) ja sihteerinä Markku Posio (WSP Finland), jotka toimivat jatkossakin samoissa rooleissa työmaakokouksissa, joita pidetään kerran kuukaudessa.

Ekokoulun urakkasopimuksessa on  kaikkiaan 10 välitavoitetta. Ne ovat

  1. Perustukset valmiit 28.4.17
  2. Vaippa ummessa 4.8.17
  3. Sähkökeskukset asennettu 15.9.17
  4. Lämmönsiirrin kytkettävissä 22.9.17
  5. IV-koneet asennettu 29.9.17
  6. Lämpö päällä 10.11.17
  7. Ovet asennettu 12.1.18
  8. Toimintakoepuhtaustaso saavutettu 2.3.18
  9. LVISA-toimintatarkastukset suoritettu 26.3.18
  10. Mittaus ja säätö tehty 23.4.18 
Ekokoulun piharakennuksien rakennusluvat ovat parhaillaan käsittelyssä. Huoltorakennuksen ja kasvihuoneen suunnitelmat toimitettiin Vatille (=Laukaan kunnan vapaa-aikatoimi) 21.3.17. Rakennusten rakennustyöt toteutetaan tilaajan erillishankintana. Myös biokaasukattilalaitos toteutetaan tilaajan erillishankintana ja sen rakennuslupa odottaa vielä Tukesin lausuntoa.

22.3.17 pidettiin CLT-katselmus Hoiskon tehtaalla Alajärvellä. Elementtien tuotanto on käynnissä ja muutamia elementtejä oli jo valmiinakin. Laatuvaikutelma niistä oli katselmuksen pohjalta hyvä. Ennen toimitusten aloittamista tehtaalla käydään vielä toisenkin kerran, silloin tarkistetaan, että elementtien kuljetusaikaiset suojaukset ovat sopimuksen mukaisia.

Työmaa-alueen reunoilla olevia luonnontilaisia puualueita täytyy työskentelyn aikana varoa, esimerkiksi työmaaliikenne saa kulkea vain sille merkityillä väylillä. Kun alue säilyy luonnonmukaisena, turhilta maa-alueiden käsittelyiltä vältytään. Työmaan käytössä oleva alue viimeistellään vielä työmaa-ajan loputtua.

Osa käytettävistä aliurakoitsijoista oli vielä valitsematta: putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja rakennusautomaatiourakoitsija.

Hankkeessa noudatetaan urakkasopimuksiin liitettyä Terve Talo -ohjetta ja sen noudattamista valvoo Irene Lipsonen(WSP Finland). Terve Talo –tarkastuksia tehdään työmaalla 1-2 viikon välein.

maanantai 27. maaliskuuta 2017

Kuulumisia Ekokoulun rakennustyömaalta

Ekokoulua on rakennettu nyt viitisen viikkoa. Ekokouluhan yhdistää Vuonteen, Tarvaalan ja Savion koulut yhdeksi aluekyläkouluksi, jonka yhteyteen tulee myös päiväkoti. Koulun projektinjohtourakoitsija on NCC Building.

Ekokoulussa on 4 lohkoa

Kun työmaa-alueelta oli raivattu puusto rakennustyöt alkoivat maanrakennustöillä. Työmaa liitettiin vesi-, viemäri- ja sähköverkostoon ja paikalle tuotiin työmaakopit. Ensimmäisenä tehtiin perustustyöt ns. C-lohkossa, johon tulevat Ekokoulun liikuntasali, pukuhuonetilat, liikuntavälinevarastot, väestönsuoja ja teknisen työn tilat. Sen jälkeen vuorossa on ns. D-lohko, johon tulevat mm. valmistuskeittiö ja koulun hallinnolliset tilat ja viimeiseksi tehdään perustukset ns. B-lohkoon, johon tulevat päiväkodin tilat ja opetusluokat. A-lohkoon kuuluu B-, C- ja D-lohkojen keskelle muodostuva aulatila.

Ekokoulun runko valmistetaan CLT:stä

Ekologiset arvot ovat tärkeitä Ekokoululle ja ne otetaan huomioon myös rakentamisvaiheessa. Koulun rakentamisessa halutaan käyttää puuta, sillä se on kestävä materiaali, joka sitoo runsaasti hiilidioksidia. Rakennuksen runkomateriaaliksi on valittu CLT. Wikipedian mukaan "CLT (Cross-Laminated Timber) koostuu ristiinliimatuista lautakerroksista. Kerroksia on tavallisesti kolme tai viisi. Näin muodostuu hyvin paloa kestävä, erittäin luja ja jäykkä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyt rakennuslevy."

Viime viikolla Ekokoulu-jengi tutki kouluun tulevia CLT-elementtejä Alajärvellä. 
Paikalla olivat Laukaan kunnan rakennuttaja Pekka Mikkonen, arkkitehti Tero Wéman,
NCC:n vastaava työnjohtaja Pasi Rompasaari ja valvoja Markku Posio, WSP Finland.
Kuva: Pauliina Saarelainen, projekti-insinööri, NCC
Ekokoulun ulkoseinät ja suuri osa väliseinistä tehdään CLT:stä. Massiivipuun hyviin ominaisuuksiin kuuluu ekologisuuden lisäksi miellyttävä sisäilma, sillä puu tasaa tehokkaasti ilmankosteutta ja lämpötilaa. Ekokoulun CLT-elementit tulevat CLT Finland Oy:ltä. Alajärven tehtaalla on jo aloitettu Ekokoulun seinäelementtien valmistus. Ensimmäiset CLT-elementit saapuvat työmaalle huhtikuussa.

Sanomalehti Ilkka uutisoi Laukaan Ekokoulun CLT-seinistä ja kertoi, että tilaus oli yrityksen ensimmäinen julkisen rakentamisen sopimus. Lue koko juttu tästä ja katso myös video, jossa näytetään, miten seinäelementit syntyvät.

Tilaa työmaatiedotteet sähköpostiisi

Työmaan ajankohtaisista tapahtumista ja niiden vaikutuksista lähiympäristöön tiedotetaan viikoittain työmaatiedotteella. Sähköpostijakelulistalle voi ilmoittautua lähettämällä viestin osoitteeseen pauliina.saarelainen@ncc.fi .

PS. Ekokoulun aikataulusivua on päivitetty.