maanantai 30. toukokuuta 2016

Suunnittelukokouksia ja ideoita iltakäyttöön


Viime viikolla uudella kokoonpanolla järjestettiin ensimmäinen suunnittelukokous. Mukaan pääsi Hapsu-hirvikin, joka tuttuun tapaansa tunki itseään kaikkiin kuviin. Jatkossa näitä kokouksia on tarkoitus olla kerran kuukaudessa ja nimestään huolimatta ne ovat ennemminkin suunnitelmien hyväksymispalavereja kuin suunnittelutilaisuuksia.

Myös Ekokoulun tulevilla opettajilla (eli Savion, Tarvaalan ja Vuonteen nykyisillä opettajilla) oli viime viikolla oma palaverinsa, jossa oli pohdittu uutta opetussuunnitelmaa ja vähän sitäkin, kenestä tulee uuden koulun johtaja.

Arkkitehti Tero Wéman esitti palaverissa huolensa: hän ei ole kuullut vielä kovin konkreettisia toiveita siitä, mitä koulun iltakäyttö olisi. Joten jos sinä haluaisit tulla iltojasi Ekokoululle viettämään, kerrohan pian mitä siellä haluaisit tehdä ja millaisella porukalla. Mitä konkreettisemmin osaat toivoa nyt, sitä paremmin tilat osataan suunnitella. Tällaisia ehdotuksia lomakkeellamme olemme jo saaneet:

Liikuntaa, kerhotiloja ja kokoustilat
Kerhoja, liikuntaa, kokouksia, juhlia.
Kerhoja, käsityöpiirejä, liikuntavuoroja, kokouksia (tiekunnat, kalastuskunnat, vesiosuuskunnat, metsästysseurat jne.), myyjäisiä, kirppareita...
Ehdottomasti kuntosali kyläläisten käyttöön. Kansalaisopiston kursseja iltaisin aikuisille. Koululaisille iltaisin kerhotoimintaa, erityisesti urheiluun liittyvää toimintaa. Pihaan leikkipuisto, jotta iltaisin vanhemmat voisivat tuoda pieniä lapsia leikkimään, ja voisivat samalla tavata toisiaan.
Pieniä tapahtumia, jumppaa ja seudun väkeä aktivoivaa toimintaa. Kirjastoauto ainakin saisi pysähtyä usein, jos ei tule pienkirjastoa.
Alueen asukkaat voisivat käyttää koulun ruokalaa juhlien ja muoden järjestämiseen, perheet voisivat tehdä yhdessä käsityötiloissa erilaisia askarteluprojekteja ja liikuntasalissa voisi olla koko kylän yhteistä liikuntatoimintaa.

Voit kommentoida lomakkeella tai blogin kommenteissa myös tätä videota, jossa Jouko Rossi kertoo mitä asioita Ekokoulun tilasuunnittelusta nousi esiin työpajapäivänämme, eli miten vaikka ilmastonmuutos tai mobiililaitteiden lataus on tarkoitus ottaa huomioon Ekokoululla:

maanantai 23. toukokuuta 2016

Pohditaan Ekokoulun rakennusteknisiä ratkaisuja

Mitähän Hapsu-hirvi velmuilee Teron kanssa?
Lupailin jo viime viikolle kuulumisia meidän työpajapäivästä, joka oli 12.5. Koosteen teossa menikin vähän odotettua pidempään, sillä asioiden tiivistäminen on (uskokaa pois) aikaavievää. Meillä oli siis iltapäivällä 4 ryhmätyötä, joissa Ekokoulua pohdittiin eri kanteilta. Kukin ryhmä antoi pohdinnoistaan vartin yhteenvedon ja sen yhteenvedon minä sitten leikkasin niin lyhyeksi, että te jaksatte katsoa sen. Se on nimittäin aika tärkeä juttu. Mehän pyydämme teiltä kommentteja Ekokouluun liittyen, mutta puhtaalta pöydältä saattaa olla vaikea keksiä, mitä sitä kommentoisi. Mutta kun pääsette kärpäsenä kattoon kuuntelemaan, mistä me oikein puhuimme, niin eiköhän teissäkin ala syntyä uusia ajatuksia.

Ensimmäisenä vuoroon pääsee teknisiä asioita pohtinut ryhmä, joten kuunnelkaahan mitä Juhani Koponen ja Tero Wéman puhuvat mm. seinistä, äänestä ja tilojen monikäyttöisyydestä ja siitä, miten oppilaat voivat tutustua teknisiin ratkaisuihin (siihen miten energia käytännössä syntyy) lasiseinien takaa.

Tähän mennessä olemme muuteen saaneet kuusi vastausta lomakkeellemme, jolla pyydämme teiltä ideoita.

Joku esitti tällaisen toiveen:
Rakennus tulisi rakentaa mahdollisimman perinteisellä tavalla, ei saisi käyttää muoveja seinissä, eikä hengittämättömia lateksimaaleja, ei lasikuituvillaa. Seinät hirrestä tai laidasta ja eristeeksi sahanpurua.
Mitäs sinä tahtoisit?

tiistai 17. toukokuuta 2016

Ekokoulun tontti on ratkennut!

Hapsu-hirvi kävi Ekokoulun tontilla
Viime viikolla kerroimme uutisen, jota te olette kärsimättömästi odotelleet jo varmaankin vuoden verran (ja me Ekokoulu-tiimissä toki myös): Ekokoulun tontti on vihdoin monien vaiheiden jälkeen selvinnyt!

Kuvasin torstaisen työpajamme jälkeen videon, jossa Mika Vornanen kertoo tontista suunnitteluporukalle. Ehkä te haluatte kuulla myös, mitä hän asiasta kertoi?

No olkoon menneeksi...


Ps. Ylellä oli eilen uutisia homekouluista ja ihmisten kouluhaaveista. Meillä on siitä onnellinen tilanne, että meitä pyyydetään haaveilemaan nyt, toivottavasti käytätte tilaisuuden hyväksenne :).

perjantai 13. toukokuuta 2016

Mitä pitää ottaa huomioon opetustilojen sisustuksessa?

Hapsu-hirvi kuunteli korvat hörössä Satu Aksovaaraa,
joka kertoi kokemuksia opetustilojen suunnittelusta.
Terveisiä Peurungasta! Kokoonnuimme sinne eilen aika isolla porukalla, johon kuului niin koulun suunnittelijoita, laukaalaisia opettajia kuin Laukaan kunnan edustajia käymään läpi perhe- ja kyläilloista saatua antia ja saamaan myös uusia ideoita. Aamupäivällä Satu Aksovaara JAMK:sta kertoi meille konkreettisia kokemuksiaan oppimistilojen suunnittelusta.

Satun tarinat tekivät vaikutuksen kaikkiin, etenkin arkkitehti Tero Wémaniin, joka totesi, että herätti kovasti luottamusta, kun Satu kertoi rohkeasti myös epäonnistuneista kokemuksista. Iltapäivällä jatkoimme samaa ideaa työpajoissa, joissa mietimme sitä, miten oppilaatkin saadaan oppimaan virheistään ja omaksumaan startup-maailmasta tuttu asenne: "moka on lahja".

Nostin osan Satun esittämistä kalvoista Ekokoulun Instagram-tilille, esimerkiksi tämän.

A photo posted by Laukaan Ekokoulu (@ekokoululaukaa) on

Koko esityksen näet tästä, kiitos Satulle uusista ajatuksista!


Laukaan EKOkoulu from Satu Aksovaara

Ensi viikolla kerron lisää siitä, mitä työpajassamme tapahtui. Siihen asti, heleää helluntaita!

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Uusia Ekokoulu-ideoita kyläillassa

Terveisiä Savion koululta! Vietimme siellä maanantai-iltaa Ekokoulua porukalla ideoiden. Aluksi Mika Vornanen kertoi meille yhteenvedon Ekokoulun tilanteesta - ja paljasti meille jo tontin paikankin: Ekokoulu tulee nykyisen Vuonteen koulun välittömään läheisyyteen. Pnaikalla olijat tuntuivat olevan hyvin tyytyväisiä sijaintiin.

Sen jälkeen fasilitaattorit Seija Kiiskilä ja Tiina Häkkinen pistivät meidät mm. haaveilemaan siitä, millainen Ekokoulu voisi olla vuonna 2030 ja kertoivat millaisia asioita kyläilloissa ja kouluilla oli syntynyt. Sen jälkeen jakaannuimme neljään ryhmään, joissa mietimme pedagogiikkaa Tuula Leppikarin johdolla, pihapiiriä Tero Wémanin johdolla, koulukuljetuksiin liittyviä asioita Pekka Mikkosen johdolla ja yhteisöllisyyttä Mikan kanssa.

Kaunis sää saattoi hieman veroittaa porukkaa, mutta ei hätää, nyt sinäkin pääset osalliseksi iltaamme, sillä kuvasin pieniä pätkiä illastamme teille. Kaikki ideat eivät tietenkään videolle mahtuneet, mutta tärkein mahtui: ideointi ei suinkaan ole vielä ohi. Toivon, että saat ideoistamme uusia ideoita!



Käykää siis kirjaamassa ideanne tänne. Käymme läpi maanantain ideoita ja netissä jätettyjä ideoita huomisessa työpajassamme, mutta toki myös myöhemmin.

PS. Jos et ole vielä tilannut sähköposti-ilmotuksia Ekokoulun uusista blogipäivityksistä, tee se nyt! Blogin oikeassa sivupalkissa on kohta "Tilaa blogipäivitykset sähköpostiisi".

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Perheilloissa mietittiin Ekokoulua eri kulmista

Hapsu-hirvi on tällä viikolla päässyt tapaamaan perheitä, maanantai-iltana Tarvaalan koululla ja eilen Savion koululla. Perheillat koostuivat erilaisista toimintapisteistä, joissa Ekokoulua mietittiin eri kanteilta, esimerkiksi kahvi- ja mehupisteellä mietittiin koulun ruoka-asioita ja tulevaisuuden oppimiseen orientoiduttiin lisäty todellisuuden ja ihmisrobottiohjelmoinnin avulla. Illan vetäjät Seija Kiiskilä ja Tiina Häkkinen kertoivat eilisen tilaisuuden jälkeen, mistä oikein oli kyse:



Illat antoivat minulle sysäyksen perustaa Laukaan Ekokoululle ikioman Instagram-tilin. Tilille kerätään nyt tunnelmia hankkeen varrelta ja kunhan koulu otetaan käyttöön (todennäköisesti syksyllä 2018, katso päivitetty aikataulu), tarkoitukseni on luovuttaa tili opettajien käsiin, jotta kuulemme, miten arki uudessa koulussa alkaa sujua. Kahdessa vuodessa ehtii tosin tapahtua niin paljon, että ehkä Instagramia ei enää silloin käytetä. (Eli jos 2 vuotta tuntuu minusta pitkältä ajalta somessa, mitähän se sata vuotta sitten on, johon tässä hankkeessa tähdätään).



Aikuisia muistuttelin, että tästä blogista voi tilata sähköpostitiedotteet, jolloin saatte uusimmat kirjoitukset suoraan sähköpostiinne. Tilaus tehdään antamalla sähköpostiosoiten tuosta oikeasta sivupalkista löytyvään kohtaan.

A photo posted by Laukaan Ekokoulu (@ekokoululaukaa) on

Ja kuten Seija ja Tiina kertoivat, perheiltojen antia käydään läpi ensi viikolla, ensin kaikille avoimessa kyläillassa maanantaina Savion koululla ja sitten torstaina projektiporukalla.

maanantai 2. toukokuuta 2016

Laukaan Ekokoulun kyläilta


Noin vuosi sitten järjestimme ensimmäisen kyläillan, jossa kyläläiset ja Ekokoulun ihmiset kohtasivat vaihtamaan ajatuksia Vuonteen koululle. Tänään ja huomenna järjestämme tilaisuuksia Ekokoulun tuleville oppilaille ja heidän vanhemmilleen, mutta ensi viikolla on vuorossa jälleen avoin ja kaikkien kylien yhteinen kyläilta.

Laukaan Ekokoulun kyläillassa on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja ideoida erilaisia Ekokouluun liittyviä asioita. Tilaisuus pidetään maanantaina 9.5.2016 klo 17.30-20.00 Savion koululla (Puttolantie 211, Lievestuore).

Haluamme luoda yhteistä käsitystä tulevaisuuden Ekokoulusta ja sen ympärille rakentuvasta toiminnasta. Mistä kaikesta Ekokoulussa on kysymys? Mitä tulisi huomioida sen rakentamisvaiheessa? Nyt kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tuoda esille huolia, unelmia ja ratkaisuja, myös sähköisesti: http://bit.ly/ekokoulu_ideat.

Illan aikana järjestettyihin työpajoihin osallistuvat myös rakennuttajan, suunnittelijan ja urakoitsijan edustajat. Ennen tilaisuuden alkua tarjoillaan kahvia klo 17.00, työskentely alkaa klo 17.30. Ilta toteutetaan yhteisöllisesti keskustellen ja työpajatyyppisesti työskennellen.

Työskentelyä johdattelevat Tiina Häkkinen / Majacca ja Seija Kiiskilä / Futures Garden.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa! Jos et pääse paikalle, voit täyttää alla olevan lomakkeen. Sen täyttäminen ei vaadi kirjautumista. Kun olet valmis, paina Submit-nappulaa.