"Miten tuo ekokoulu eroaa tavallisesta koulusta jos yrittäjää ei ole ruokapuolelle löytynyt, niin kuntahan sen ruokailun järjestää ja tuskin siellä siinä tapauksessa ruokaa itse valmistetaan.... Ja kuinka moni kuljetusyrittäjä rupeaa kuljettamaan lapsia biobussilla kouluun? Kuljetusoppilaita kun on ainakin 85% ja kuinka on ratkaistu se, että tällä hetkellä porukka sitten yläasteelle hajaantuu eri kouluihin ja kaveripiiri menee uusiksi? Osa kun kerkeää käydä koulua vain vuoden ennen yläasteen siirtymistään."Pyysin kommentteja asiaan Ekokoulu väeltä, sivistystoimentoimenjohtaja Juha Toloselta ja ruokapalvelupäällikkö Ritva Mattilalta, mutta kerron myös omia mielipiteitäni.
Yläasteet
"Yläkouluun mentäessä oppilasjoukko hajaantuu sekä Lievestuoreelle että Vihtavuoreen. Harmillista se toki on, mutta ei ainutkertaista. Hyviä yläkouluja ovat molemmat ja oppilaat saavat kyllä pian kavereita uudesta koulusta. Kukaan ei joudu menemään yksin uuteen kouluun, joten tuttuja on mukana. Nykyisille 4. luokkalaisille käy niin, että he ehtivät olla vuoden uudessa Ekokoulussa ja sen jälkeen siirtyvät yläkouluun. Harmillista on toki sekin, mutta jossakin vaiheessa muutos tehtävä. Toisaalta vuosi uudessa koulussa on hieno hetki kouluhistoriassa ja jää varmasti hyvin mieleen." kommentoi Juha.
Koulukujeltukset
Juha kertoi, että kuljetusyrittäjien kanssa on käyty alustavaa keskustelua biokaasun käyttämisestä polttoaineena. "Se vaatii yrittäjiltä investointeja, koska tällä hetkellä meillä ei ole biokaasubusseja/-koulutakseja. Tämän vuoksi on kysymys isosta asiasta ja sen vuoksi neuvotteluita jatketaan."
Ekokoulun ruokapalvelu
Juha kertoi: "Ruokapalveluyrittäjää etsitään vielä, mutta päivittäin valmistettavien aterioiden määrä jää sen verran pieneksi, että helppoa ei ole löytää yrittäjää". Yrittäjältä tarvitaan siis omaa innovointia siihen, miten homma lyö ns. leiville. Suunnittelupalavereissa olemme ideoineet sitä, että yrittäjä voisi tehdä ruokia koululla vapaa-aikana järjestettäviin juhliin ja tapahtumiin, tarjota lounaita kyläläisille, myydä välipaloja tai päivällisiä ekokoululaisten ja työntekijöiden perheille ja pyörittää lähiruuan jakelupistettä. Yrittäjävetoinen lähiruokaa tarjoava lounasravintola lisäisi osaltaan kylien palveluja ja Ekokoulun vetovoimaa kaikkien kyläläisten kohtaamispaikkana. Olen itsekin yrittäjä, joten tiedän, ettei yrittäminen ole aina helppoa, mutta Ekokoulu tarjoaisi kyllä aika ainutlaatuiset puitteet yrittämiseen.
Juha ja Ritva totesivat myös, että vaikkei yrittäjää löytyisi, se ei merkitse sitä etteikö lähoiruoka-ajattelua voida toteuttaa Ekokoulussa, koska se on osa suunniteltua kokonaisuutta. Jos ruokala jää kunnan vastuulle, koululle tulee ihan oma keittäjä.
Näin keittiöstä on kirjoitettu Ekokoulun suunnitelmassa:
"Ekokoulun keittiö on valmistuskeittiö ilman juuresten ja perunoiden esikäsittelytiloja. Keittiötilojen yhteiskooksi on esitetty n.101 m2 sisältäen keittiöhenkilökunnan sosiaalitilan. Keittiö vastaa koulun ja päiväkodin lounaiden sekä päiväkodin aamu- ja välipalojen valmistuksesta. Keittiön tilat suunnitellaan siten, että siellä voi toimia kunnan ruokapalvelu tai yksityinen yrittäjä, jolla [on] mahdollisuus [käyttää keittiötä myös] pitopalveluun. Ruokasalin yhteyteen tulee suunnitella keittiötila iltakäyttöön mm. kokki- / leivontakerhoille, kyläläisten ja yhteisöjen tapahtumille sekä tila lähiruokamyyntipisteelle. Tarjoilulinjaston sijoittelussa tulee huomioida iltakäyttö. Suunnittelussa on huomioitava mahdollinen [myöhemmin rakennettavat] kasvihuoneen rakentaminen opetuskäyttöön sekä maakellari palvelemaan ekologista lähiruokaraaka-aineiden säilytystä."Nyt kutsunkin blogin lukijat vaikuttamaan tähän ruokala-asiaan seuraavasti:
- onko sinulla tiedossa hyvä tyyppi, joka sopisi Ekokouluun yrittäjäksi? Kerro hänelle Ekokoulusta ja pyydä häntä olemaan yhteydessä esimerkiksi Ritvaan, joka voi kertoa asiasta lisää (ritva.mattila@laukaa.fi , 040 779 4751)
- onko sinulla tarpeita, joita yrittäjä voisi toteuttaa? Kerro tarpeistasi blogin kommenteissa. Jos yrittäjyttä harkitsevat tietäisivät, että heillä olisi koulun ja päiväkodin lisäksi muitakin vakituisia asiakkaita, hyppy yrittäjyyteen olisi ehkä vähän helpompi ottaa.
Kiitos vielä anonyymille kommentoijalle hyvistä kysymyksistä. Kysykää vaan jatkossakin Ekokoulusta, niin koitan hankkia teille vastauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tätä blogia saa kommentoida myös anonyymisti, mutta spämmikommentit poistetaan heti kun ehditään.