Ekokoulu kiinnostaa konseptina siis jo ennen varsinaista starttiaankin jopa kansallisella tasolla. Suomeen on ennenkin rakennettu luonnonmukaisesti ja kestävin periaattein, mutta meidän konseptissamme skooppi on paljon laajempi. Haluamme hankkeessa huomioida mm. lähiyrittäjyyden ja -tuotannon, bioenergian, kyläyhteisöt ja kaikkinaisen resurssiviisauden niin rakenteissa kuin toimintatavoissa.
Aluekoulun hankeryhmä paketoi työnsä viime viikolla ja päätyi yksimielisesti siihen, että nyt on fiksuinta panostaa Ekokoulun syntymiseen. Tällä hetkellä muovaamme Ekokoulusta ihan oikeaa projektia, jota joku johtaa ja jonka puitteissa projektiryhmä asiaa valmistelee. Muutaman kuukauden sisällä uskoakseni hanke alkaa hahmottua ja olemme siltä osin viisaampia.Mottona on rakentaa koulu 100 oppilaalle 100 vuodeksi!
Ekokoulun konsepti nojaa vahvasti niin sanottuun "lähiperiaatteeseen". On lähiruokaa, lähienergiaa, lähialueen ihmisiä, lähiyrittäjyyttä jne.
On myös mahdollista, että Ekokoulua ei synny. Tämäkin on syytä ottaa huomioon. Laukaan kunta on tehnyt kouluverkkopäätöksensä Tarvaalan, Savion ja Vuonteen koulujen lopettamisesta ja niiden tilalla aloittavasta aluekoulusta. Kouluverkkopäätös siis on ja pysyy ja sen puitteissa koulunkäynti tulee alueella jatkumaan, syntyi sitten Ekokoulua tai ei. Ekokoulukonseptin huomioiminen aluekouluvaihtoehtona tulee vaikuttamaan siten aluekoulun kokonaisvalmisteluun, että aikataulut venyvät ja paukkuvat. Toivottuja euromääräisiä säästöjä ei kouluverkon tiivistyksen kautta tulla tavoiteaikataulussa saamaan. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vaikuta järkevältä siirtää Tarvaalan, Savion ja Vuonteen koululaisia yhteisiin väistötiloihin uutta aluekoulua odottamaan. Esimerkiksi tilaelementtiratkaisun raahaaminen väliaikaiseksi aluekouluksi Ekokoulun rakentamisen ajalle ei ole kestävä, resurssiviisas ja ekologinen ratkaisu, eikä missään muodossa toteuta niitä korkeita standardeja, joita tässä kokonaishankkeessa tavoitellaan. Todennäköisimmin oppilaat jatkavat siis nykyisissä koulukiinteistöissä, kunnes saamme Ekokoulun koulunkäyntivalmiuteen.
Jotta hanke etenee suotuisasti pitäisi askeleiden sopia lankulle jokaisessa vaiheessa. Tänään otetaan toivottavasti taas pieniä edistysaskeleita. Tavoitteena on saada aidosti kiinnostuneita kuulijoita Tampereelle ja pystyä kertomaan laukaalaisista aikeistamme kiinnostuneille tahoille, kuten esimerkiksi yrityksille. Päivän toinen yhtä merkittävä teema on raha ja rahoitus. Ekokoulukaan ei synny ilmaiseksi ja tällaisen uuden kokonaisinnovaation tuottamiseen tarvitaan rohkeiden rahoittajatahojen myötävaikutusta. Tämän takia tapaamme Antin kanssa tänään mm. Tekesin kahdenkeskisessä neuvottelussa, jossa yritämme vakuuttaa heidät siitä, että Ekokoulu on juuri se innovaatio ja hanke, johon kehitysrahat kannattaa panostaa!
Toivotaan kovasti myötätuulta Laukaan Ekokoululle. Olen varma, että Ekokoulun mukana saisimme Laukaaseen kestävän ja toimivan aluekoulun, joka toimii resurssiviisaasti ja lähiperiaatteiden mukaan, ja jonka opetuksessa voidaan huomioida korkeat pedagogiset arvot. Tämän lisäksi olen vakuuttunut siitä, että Ekokoulu toisi alueen asukkaille luottamusta kouluverkkoratkaisuun ja lisäisi Laukaan vetovoimaa ja mainetta hyvien, innovatiivisten ja kestävien palvelujen tarjoajana.
Aluekoulun hanketyöryhmä palaa asian valmisteluun 2015 vuoden aikana. Vuoden 2016 talousarvioon, tasan vuoden päästä, meidän tulee pystyä kirjoittamaan jo selkein sanankääntein siitä, millä tekniikalla ja konseptilla aluekoulu syntyy. Toivon, että konseptina tuolloin on Ekokoulu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tätä blogia saa kommentoida myös anonyymisti, mutta spämmikommentit poistetaan heti kun ehditään.