torstai 2. heinäkuuta 2015

Ekokoulun tontti ja Laukaan maapoliittinen ohje

Ekokoulun tonttiasia on vielä aika sumea, mutta
löysikö Hapsu-hirvi apua Ransun solmukoulusta?
Tähän blogiin on viimeisen viikon aikaan tullut anonyymejä kommentteja, joissa on kyselty Ekokoulun tontista. Tontista kysyttiin minulta Vuonteen kyläillassakin ja ihmeteltiin sitä, miten kunta hinnoittelee ostamansa maan.

Laukaan kunnan kaavoitusjohtaja Mari Holmstedt etsi minulle Laukaan maapoliittisesta ohjeesta aihetta koskevan pätkän. Mutta hetkinen, mikä ihme on "maapoliittinen ohje"?

Kuntaliiton sivulta löysin määritelmän

"​Maapoliittinen ohjelma on asiakirja, jossa valtuusto määrittelee maapoliittiset tavoitteet ja periaatteet.

Se on hyvä tapa varmistaa maapolitiikan keinojen linjakas ja tehokas hyödyntäminen. Maapoliittisia tavoitteita ovat muun muassa:

  • hyvän ja tavoitteellisen yhdyskuntarakenteen turvaaminen 
  • kohtuuhintaisen tonttimaan tarjonnan edistäminen 
  • yhdenvertaisuusperiaatteen toteuttaminen. 

Maapoliittinen ohjelma antaa tietoa kunnan maankäyttöön liittyvästä toimintapolitiikasta niin tontin hakijoille, maanomistajille, rakennusliikkeille kuin uusille päättäjillekin. Maapoliittinen ohjelma tulisi käydä läpi ja tarvittaessa tarkistaa valtuuston vaihtuessa sekä tarvittaessa kuntastrategian, asunto- ja elinkeinopoliittisten linjausten tarkentuessa tai yleiskaavoituksen niin vaatiessa."

Ja tässä se Marin lähettämä pätkä:

"Raakamaan hinnoittelu perustuu vallitsevaan tilanteeseen eikä siinä ennakoida mahdollista tulevaa arvonnousua. Hintaan vaikuttavat ensisijaisesti olosuhdetekijät, kuten olemassa oleva puusto, maaperän kantavuus, rakennukset, ympäristöarvot ja sijainti. Suuntaa-antavana lähtökohtana neuvotteluille ovat alueella aikaisemmin toteutuneet maakaupat, mutta jokainen kauppa neuvotellaan tapauskohtaisesti. Mitä kauempana ollaan asemakaava-alueesta, sitä enemmän raakamaan hinta vastaa maa- ja metsätalousmaan hintaa."

Laukaan kunta on tehnyt useita tarjouksia, joten toivoa sopii,että lomien jälkeen saamme kertoa positiivisia tonttiuutisia.

1 kommentti:

  1. Missä mennään? Kuukauteen ei päivityksiä? Joko tontti? Hankesuunnitelma?

    VastaaPoista

Tätä blogia saa kommentoida myös anonyymisti, mutta spämmikommentit poistetaan heti kun ehditään.